icon

Dr. Szabó Sándor

Belgyógyász, Diabetológus Főorvos

A diabetológia a szervezet szénhidrátanyagcseréjével foglalkozó orvosi szakág. A Diabetes Mellitus egy progresszív betegség, mely azonban rendszeres, szoros ellenőrzés mellett jól kontrollálható betegség. A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely során szervezetbe jutott és fel nem használt cukor elárasztja a szöveteket. A betegséget a vércukorszint kóros megemelkedése jelzi. A cukorbetegség kialakulását okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulin hormont, de előfordulhat az is, hogy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) a kiváltó ok.

Két fő típusa ismert:

  • 1-es típusú cukorbetegség:

    a hasnyálmirigy nem képes az inzulin elválasztására, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Ebben az esetben minden nap pótolni kell az inzulint, akár többször is, injekció formájában. Az 1-es típusú cukorbetegség a legritkább, a betegek kevesebb, mint 10%-a tartozik ide.

  • 2-es típusú cukorbetegség:

    a szervezet termel inzulint, de nem képes azt jól felhasználni. Ez a diabétesz leggyakoribb formája és általában 40 éves kor felett alakul ki. Kétféle módon lehet kezelni: gyógyszerekkel vagy inzulinnal. Ám a legfontosabb a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás. A betegség korai szakaszában nincsenek tünetek, később azonban a következők fordulhatnak elő: fáradtság érzés, bőrviszketés, zsibbadás a kézfejben vagy lábfejben, gyakori fertőzések, szájszárazság, gyakori vizeletürítés, homályos látás, súlycsökkenés, stb.

DiabetológiaAz 1-es típusú cukorbetegség általában fiatalabb korban alakul ki és immunfolyamatok játszák a fő szerepet hátterében, míg a 2-es típusú cukorbetegség idősebb korban alakul ki és az elhízás, illetve manapság "metabolikus szindrómának" nevezett összetett anyagcserekárosodás, inzulinrezisztencia áll a hátterében leegyszerűsítve. Kezelése a lekülönfélébb tablettás és injekciós készítményékkel történik, valamint szükség esetén inzulinnal, azonban ezek csak kiegészítik az alapterápiát ami a rendszeres testmozgás és diéta.

A diabetológus diagnosztizálja a cukorbetegséget vagy annak előállapotait (IFG,IGT). Ezt követően terápiás és diétás tervet állít össze, melynek elengedhetetlen része a dietetikai tanácsadó bevonása. Ezzel a cukorbetegség rövid és hosszútávú szövődményeinek (szemkárosodás, veseelégtelenség, keringési problémák) kialakulása elkerülhető vagy lassítható.

A diabetológiai vizsgálat során a diabetológus szakorvos tájékozódik a páciens kórelőzményéről, életmódjáról, étrendjéről. Kitér az esetleges szövődményekre, ha szükséges, további vizsgálatokat javasol. A fizikális vizsgálatot követheti a kezelési lehetőségek megbeszélése.

21000 Ft

Diabetológiai vizsgálat

8000 Ft

Diabetológiai komplex oktatás

18000 Ft

Belgyógyászati vizsgálat

Kapcsolat


A várakozás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot!

Telefon

+36 (30) 850-6149

E-mail

kapcsolat@medical-aqua.hu

Rendelő címe

4700 Mátészalka, Eötvös utca 21.