icon

Dr. Karóczkai István

Belgyógyász, Kardiológus Főorvos

A kardiológia a szív és érrendszer betegségeivel foglalkozik. Az alacsony vagy magas vérnyomás, a koszorúér betegségei, szívritmus-zavarok, szívelégtelenség, veleszületett szívbetegségek, szerzett billentyűhibák illetve a szív gyulladásos betegségei egyaránt ide sorolhatók.
Kardiológiai kivizsgálás hatékony segítséget nyújthat a szívbetegségek korai szakaszában történő felismerésében, mellkasi fájdalom, szédülés, magas vagy alacsony vérnyomás, nehézlégzés, ritmuszavarok pontos diagnosztizálásában.

A kardiológiai vizsgálat menete:

A kardiológiai vizsgálat a kórelőzmény (anamnézis) felvételével kezdődik. A szakorvos kikérdezi a pácienst korábbi betegségekről, műtétekről, a családban előfordult betegségekről, valamint panaszairól.
Ezután fizikai vizsgálat következik, melynek során elsőként felméri a szívpanaszokra utaló, látható jelek meglétét: légszomj fennáll-e, a bőr és a köröm kékes elszíneződése jelentkezik-e bizonyos területeken, ödéma látható-e, főleg a lábszáron.
Ezt követően ellenőrzi a beteg pulzusát, megméri a vérnyomását. Végül a mellkas kopogtatásával ellenőrzi a szív méretét és elhelyezkedését, majd sztetoszkóppal meghallgatja a szív működése közben keletkező szívhangokat.

Nyugalmi EKG:

Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. Az EKG-görbét a készülék papíron vagy monitoron jeleníti meg.
A vizsgálat nem jár semmilyen fájdalommal és nincsenek mellékhatásai.
A szív izomzata minden dobbanásnál összehúzódik és elektromos jeleket bocsát ki. Ezek a jelek a test adott pontjaira helyezett elektródákkal pontosan felfoghatók.
A vizsgálat során kirajzolodó EKG-görbe (elektrokardiogram) alakja, kiugrásai vagy épp ellaposodásai alapján következtet a kardiológus szakorvos bizonyos betegségek meglétére.

Szívultrahang:

A szívultrahang olyan képalkotó eljárás, melynek során mozgóképet nyernek a szív működéséről. Célja a szív- és a nagy erek anatómiájának vizsgálata, a négy szívkamra működésének megfigyelése, a véráramlási paraméterek nagy pontosságú meghatározása, szívizom elváltozások, billentyű betegségek, szívburok folyadék, szövetszaporulat illetve a sövényhiány detektálása.
A szívultrahanggal kimutathatóak továbbá a lezajlott infarktus utáni hegesedések, az izom mozgásának zavarai, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög. Az ultrahang egy fájdalommentes képalkotó eljárás, melynek az emberi szervezetre nézve nincsen káros mellékhatása.

Kiegészítő vizsgálatként szintén szükség lehet laborvizsgálatra, illetve más eszközös és képalkotó vizsgálatra többek között Holter EKG(24-48 órás EKG kép regisztrálás), ABPM (24-48 órás vérnyomás monitor) alkalmazására is, melyek klinikánkon szintén elérhetők.

26000 Ft

Kardiológiai szakvizsgálat

fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG vizsgálat, pulsoxymetria, szívultrahang, vényírás

20000 Ft

Kontroll vizsgálat

19000 Ft

Szívultrahang

12000 Ft

ABPM

24 órás vérnyomásmérés

12000 Ft

HOLTER EKG vizsgálat

24 órás EKG vizsgálat

Kapcsolat


A várakozás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot!

Telefon

+36 (30) 850-6149

E-mail

kapcsolat@medical-aqua.hu

Rendelő címe

4700 Mátészalka, Eötvös utca 21.