icon

Vargáné Tóth Andrea

Szülészeti-nőgyógyászati szonográfus
4D Ultrahangvizsgálatok

Minden leendő szülőnek hihetetlen élményt ad, ha betekintést nyerhet születendő kisbabájának születés előtti életébe. A négydimenziós ultrahangvizsgálatok – a babamozi – segítségével egy rövid ideig pillanatról pillanatra követhetjük magzatunk mozgásait, és akár még az arckifejezéseit is felfedezhetjük. A vizsgálatról készülő mozgókép DVD-n vagy pendrive-on kerül rögzítésre, így később otthon is megnézhetjük, vagy megmutathatjuk családunknak, ismerőseinknek.

Hogyan készül?

BabamoziA modern ultrahangkészülékeink – a hagyományos kétdimenziós (2D) vizsgálatok mellett – ma már egyaránt képesek a három (3D), négy (4D) illetve ötdimenziós (5D ultrahang) képalkotásra is.
A két és a háromdimenziós vizsgálatok között az a különbség, hogy míg a hagyományos kétdimenziós vizsgálatok metszeti képeket mutatnak, addig a háromdimenziós technika során nem egy-egy síkot, hanem a síkok sorozatát dolgozza fel a készülék. A számítógép ezekből a síkokból alkot aztán egy háromdimenziós térben elhelyezett képet. A négydimenziós – más néven valós idejű, háromdimenziós ultrahang, népszerűbb nevén babamozi – pedig azt jelenti, hogy a három dimenzióban megjelenített síkokat immár mozgásban is láthatjuk. A negyedik dimenzió itt maga az idő – ezzel a módszerrel egy másodpercenként többször is frissített mozgóképet kapunk.
A négydimenziós ultrahanggal tehát valós időben, időbeli csúszások nélkül láthatjuk a baba mozgását, testhelyzetét és akár az arckifejezését is.

Zavarja-e a babát, van-e valamilyen káros hatása?

Arról nincsenek adatok, hogy a magzatot zavarná az ultrahangvizsgálat. A magzati reakciókból annyi azért sejthető, hogy a babák észlelik a vizsgálat tényét. Az ultrahangos szakorvosok éppen ezért általában nem végeznek 30 percnél hosszabb három-, illetve négydimenziós vizsgálatot. (A kétféle vizsgálatot ugyanazzal az eszközzel végzik, a váltáshoz mindössze a beérkező adatok megjelenítési módjának átkapcsolására van szükség.)

Melyik időszak a legalkalmasabb a babamozira?

A babamozi felvételeinek elkészítéséhez ultrahangos vizsgálatra a 25-35. terhességi hét közötti periódus az ideális időszak. Ekkor ugyanis már formásabb a baba, de még nem túl vastag a hasfal és van elég magzatvíz is.

A babamozi nem terhességi ultrahang vizsgálat!
A kötelező, diagnosztikai célú terhesség alatti ultrahang vizsgálatok kétdimenziósak. A kétdimenziós vizsgálatok emiatt sosem helyettesíthetőek a három- vagy négydimenziós ultrahangvizsgálatokkal, így a babamozival sem.

20000 Ft

4D Babamozi

biometriai vizsgálat, súlybecslés, fotónyomtatás, videokészítés

Kapcsolat


A várakozás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot!

Telefon

+36 (30) 850-6149

E-mail

kapcsolat@medical-aqua.hu

Rendelő címe

4700 Mátészalka, Eötvös utca 21.