icon

Dr. Tóth Mária

Belgyógyász, Ideggyógyász Főorvos
icon

Dr. Hudák István

Neurológus Főorvos

A neurológia, azaz az ideggyógyászat a központi (agy és gerincvelő) és perifériás (az ezekből kiinduló, egész testet átszövő érző, mozgató és vegetatív) idegrendszer szerkezeti és funkcionális elváltozásainak és betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvosi szakág.
A neurológus (ideggyógyász) az idegrendszeri eredetű panaszok okának kivizsgálásával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Ha a panasz műtéti beavatkozást igényel, idegsebész szakorvos is részt vesz a diagnózis felállításában és a kezelésben. Az ideggyógyászati betegségek esetén rendkívül változatos tünetek jelentkezhetnek, az idegrendszer károsodása más betegség szövődményeként is kialakulhat.

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén gondoljunk ideggyógyászati kórképre:

  • hosszú ideje fennálló, rendkívül erős vagy gyakran jelentkező fejfájás
  • szédülés, egyensúly- és mozgáskoordinációs zavar
  • végtagzsibbadás, gyengeség
  • beszédzavar, látászavar
  • görcsök, eszméletvesztés a gondolkodás zavara, memória zavarok

A neurológiai vizsgálat menete:

A neurológiai szakrendelés keretében a szakorvos először kikérdezi a beteget jelenlegi tüneteiről, korábbi betegségeiről, a családban előfordult megbetegedésekről, majd áttekinti a korábbi leleteket.
Felméri a páciens mentális állapotát és beszédkészségét, minimális aktivitást igénylő feladatokkal pedig a mozgás koordinációját, a járást, az egyensúlyt, az izomerőt, illetve a látást, és más érzékelési funkciókat. Megvizsgálja reflexeket, mely vizsgálatok segítségével megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a panasz és milyen további vizsgálatok szükségesek a diagnózis felállításához.

A pontos ok tisztázásához gyakran képalkotó vizsgálatok (koponya MR, gerinc MR, koponya CT, gerinc CT, röntgen), illetve különböző elektrofiziológiai vizsgálatok lehetnek szükségesek. Bizonyos betegségek esetén kiegészítő laboratóriumi vizsgálatra is sor kerülhet.

19000 Ft

Neurológiai szakvizsgálat

16000 Ft

Kontroll vizsgálat

Kapcsolat


A várakozás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot!

Telefon

+36 (30) 850-6149

E-mail

kapcsolat@medical-aqua.hu

Rendelő címe

4700 Mátészalka, Eötvös utca 21.