icon

Dr. Nagyházi Árpád

Főorvos

Egy proktológia szakrendelés az általános sebészet alterülete, mely a végbél tanulmányozására, vizsgálatára, kezelésére szakosodott.

Proktológiai betegség hajlamosító tényezői:

 • Ülő életmód,
 • Rostszegény táplálkozás,
 • Túlsúly,
 • Idős életkor,
 • Terhesség,
 • Gyakori székrekedés vagy ismétlődő hasmenés,
 • Stressz

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológia:

Aranyér:

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt, vagy a végbél belső falán található. A belső aranyér többnyire fájdalommentes, a székletürítésnél tapasztalható vérzés azonban meglétére utalhat. A külső aranyér leggyakoribb tünete a székelés közben érzett fájdalom, viszketés, esetenként vérzés. Az aranyeret okozhatja székelés közbeni erőlködés, helytelen táplálkozás (nem elegendő folyadékbevitel, túlzott alkoholfogyasztás, csípős, fűszeres ételek fogyasztása), elhízás, kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások.

Járóbeteg ellátás keretében anoszkópos aranyér gyűrűzést végzünk.

Végbélrepedés (fissura):

A végbélrepedés a végbél nyálkahártya berepedése, mely súlyosabb esetben nyálkahártya fekéllyé alakulhat. Legjellemzőbb tünete a fájdalom, mely egyes esetekben enyhe, csípő vagy égő jellegű, máskor viszont nagyon intenzíven maró, görcsös is lehet. További tünetként vérzés is jelentkezhet.

Kialakulhat végbél gyulladás, felfázás, hasmenés, székrekedés, vagy szülési trauma következményeként. Korai stádiumban a berepedés gyógyszeres (kúpos) kezeléssel nyomtalanul elmúlhat.

Végbélsipoly (fistula):

A sipoly természetes testüregek, vagy üreges szervek kóros összeköttetése, illetve ezek rendellenes kivezetése a test felszínére. A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de eredhet idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből.

Leggyakrabban előforduló tünetei között szerepelnek az átmeneti, feszítő fájdalmak, valamint az időnként (kisebb-nagyobb megszakításokkal) jelentkező gennyes, véres váladékozás. Amennyiben tályoggá alakul, a végbélzáróizom működését igencsak károsíthatja.

A be nem olvadt tályog párakötéssel, ülőfürdővel, ritkán visszahúzódásra késztethető. Gennyes folyamat kialakulásakor széles műtéti feltárásra is szükség lehet.

Végbélpolip:

A végbélpolip olyan kinövés, amely a vastagbél utolsó szakaszát képező végbélben jön létre. A népesség több mint egyharmadát érinti. Előfordulása 50 éves kor felett gyakoribb. Egyaránt lehet jó, vagy rosszindulatú elváltozás. Többféle méretű és alakú végbélpolip létezik. Míg a kisméretű végbélpolipok többnyire nem okoznak panaszokat, addig a nagyobb méretűek olyan tüneteket produkálhatnak, mint a véres, nyákos széklet, vagy hasmenés illetve hasfájás. Extrém esetben nem csak székrekedést, hanem bélelzáródást is okozhatnak. A végbélpolip kialakulásának kockázatát jelentősen növeli a helytelen táplálkozás (rostokban szegény étrend), dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás, illetve genetikai hajlam. Bizonyos típusú polipok, kialakulásuk után néhány évvel behatolnak a bélfalba, majd rosszindulatú daganattá alakulhatnak. Adott polip típusát szövettani vizsgálattal lehet megállapítani. A végbélpolip eltávolítása többnyire a béltükrözéssel egyidejűleg, annak felfedezésekor megtörténik.

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a proktológiai szakrendelést:

 • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • Véres-nyákos váladékozás
 • Viszketés, végbélfájdalom
 • Idegentest érzet a végbél környékén
 • Véres széklet
 • Végbélsipoly esetén láz, heves fájdalom, váladékozás figyelhető meg, mely sürgős beavatkozást igényel

A kivizsgálás minden esetben külső, fizikális vizsgálattal kezdődik. Ezt követően kerül sor, ha szükséges, műszeres vizsgálatokra: a végbélnyílás vizsgálatára (anoszkópia) vagy végbéltükrözésre (azaz rektoszkópiára).

Anoscopia:

Az anoszkópia a végbélnyílás, valamint a végbél alsó, 3-4 cm szakaszának áttekintésére szolgáló eszközös vizsgálat. A vizsgálatot végző szakorvos az anoszkóp felvezetésével szemrevételezi a végbelet borító hám illetve nyálkahártyát. A vizsgálat segítségével jól láthatók a végbélnyílás betegségei: a belső aranyerek, a végbél berepedése, valamint a végbél nyálkahártyájának gyulladása, illetve utolsó szakaszának daganatai is. A vizsgálat előnye, hogy a vékony csövön keresztül speciális eszközökkel egyidejűleg ellátható a panaszt okozó belső aranyér, de egy apró fogóval szövetminta vételére is van lehetőség. A vizsgálat általában nem jár fájdalommal, ha azonban aranyeres gyulladás, vagy végbélrepedés vizsgálatára történik, előfordulhat égő, szúró fájdalom az eszköz bevezetése során. A vizsgálatot a panaszok ismeretében gyakran rektoszkópiával együtt végzik a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A belső aranyér kezelésére járóbeteg ellátás keretében, anoszkópos aranyért gyűrűzést is végzünk, amelynek során speciális, erre a célra kifejlesztett eszközökkel a belső aranyerekre gumigyűrűs leszorítást helyezünk fel. Egy kezelés esetén csak 1-2 gyűrű tehető fel, így a gyógyulás több beavatkozás után várható. A kezeléseket követően rendszeres, laza székletbiztosítás és a túlzott fizikai igénybevétel kerülése javasolt.

Rectoscopia:

A rectoscopia során a proktológus szakorvos egy speciális műszert felvezetve átnézi a vastagbél utolsó 10-20 cm-es szakaszát. A vizsgálat diagnosztikai céllal történik, segítségével idejében felismerhetők a végbél jó (polipok) és rossz indulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek. A végbéltükrözés során mintavételre (biopszia) és a polipok eltávolítására is van lehetőség. A vizsgálat mindőssze 1-2 percet vesz igénybe, kényelmetlen lehet, de nem jár fájdalommal.

Amennyiben a fent említett vizsgálatok nem elegendőek, úgy vastagbéltükrözés, röntgen, CT és biopszia valamelyike válhat szükségessé.

24000 Ft

Proktológia szakvizsgálat anoscopiával

24000 Ft

Injekciós aranyérkezelés

Injekciós aranyér kezelés kontroll: 16000 Ft

24000 Ft

Proktológia szakvizsgálat rectoscopiával

Végbéltükrözés

21000 Ft

Visszér rádiófrekvenciás kezelése

18000 Ft

Visszér injekciós kezelése

16000 Ft

Visszér injekciós kezelése kontroll

Kapcsolat


A várakozás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot!

Telefon

+36 (30) 850-6149

E-mail

kapcsolat@medical-aqua.hu

Rendelő címe

4700 Mátészalka, Eötvös utca 21.