A Holter EKG vizsgálat egy 24 - 48 vagy akár 72 órás monitorozást jelent, mely a szívritmuszavarok alapvető vizsgáló eljárása. Rövid ideig tartó ritmuszavarok, szívdobogás érzés gyanúja esetén használjuk. Vannak olyan EKG elváltozások, melyek nem kimutathatók folyamatosan, ezért hagyományos EKG-n nem láthatók, mivel az csak pár percig vagy néhány másodpercig tartó vizsgálat.

Holter EKGA Holter EKG vizsgálat az időszakosan kialakuló, különböző eltérések, ritmuszavarok kimutatására szolgál. Elsősorban szívritmuszavarok kimutatására szolgál.

A Holter készülék adatszolgáltatásában azonos egy a vizsgálat során használt EKG-készülékkel.

A Holter készülék a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára a megfelelő helyekre egyszer használatos öntapadós elektródát rögzítenek, amikhez a vezetékek kapcsolódnak. A készüléket egy nyakba vagy derékövre akasztható hordozható tokba kell viselni és 24 órán keresztül nem szabad levenni és víz sem érheti.

A megszokott napi rutinon egyébként nem kell változtatni a Holter vizsgálat ideje alatt, sőt, amennyiben van olyan panaszt kiváltó helyzet, melyet már ismer, akkor azt érdemes elvégezni, hogy mindenképpen rögzítésre kerüljön. A vizsgálat 24 órája alatt egy naplót is vezetni kell, amiben minden tevékenységet, amit a nap során végzett fel kell jegyezni, hogy a kiértékelésnél a változások okai könnyen azonosíthatók legyenek.

A Holter vizsgálathoz öntapadós tappancsokat ragasztanak a mellkasra, ezeket az elektródákat vezetékek segítségével kötnek össze egy kisméretű szerkezettel, melynek viselése különösebb kellemetlenséget nem okoz, hangtalan.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor fontos lehet Holter vizsgálat végzése:

  • szédülés, ájulás
  • mellkasi fájdalom
  • szabálytalan, magas pulzus
  • bedobbanó ütések

A szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, ezért megelőzés céljából is, de panasz esetén azonban azonnal javasolt kardiológushoz fordulni.

Célszerű minden olyan esetben felkeresni kardiológia szakrendelést illetve a kardiológus szakorvost, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
  • Erős szívdobogás
  • Bizonytalan mellkasi panaszok
  • Fulladás, nehézlégzés, lábdagadás
  • Szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés
  • Magas vagy alacsony vérnyomás
12000 Ft

ABPM

24 órás vérnyomásmérés

12000 Ft

Helicobacter kilégzési teszt (UBT) vizsgálat

12000 Ft

HOLTER EKG vizsgálat

24 órás EKG vizsgálat

Kapcsolat


A várakozás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot!

Telefon

+36 (30) 850-6149

E-mail

kapcsolat@medical-aqua.hu

Rendelő címe

4700 Mátészalka, Eötvös utca 21.