A Helicobacter teszt célja: a Helicobacter Pylori baktérium jelenlétének kimutatása.

A Helicobacter pylori baktériumról:

HelicobacterValószínűleg a leggyakoribb krónikus humán infekció okozója. A fejlett országokban az előfordulási gyakorisága az életkorral fokozatosan nő, 70 éves korra elérheti akár a 70%-t is. A rossz szociális viszonyok a terjedés lehetőségét fokozzák. A fejlett országokban a sikeres eradikáció (a Helicobacter pylori baktérium gyógyszeres kipusztítása) után a visszafertőzés esélye kb. 1% alatt van, gyermekeknél ennél magasabb. A fertőzés csak emberről emberre terjed, valószínűleg széklettel, nyállal, gyomornedvvel. A Helicobacter pylori baktérium csak a gyomor típusú nyálkahártyában képes megtelepedni, mely a gyomor mellett a nyombélben is kialakulhat. A megtelepedése után a nyálkahártyában gyulladást, sorvadást, fekélyt, felmaródást képes provokálni, illetve szerepe lehet a gyomorrák kialakulásában. Ezek az elváltozások komoly felhasi, emésztési problémákat, panaszt okozhatnak.

A kilégzési tesztek leírása:

A légzési tesztek azon alapulnak, hogy a szájon át karbamidot adnak be. Helicobacter pylori fertőzés esetén a karbamidot a baktérium elbontja hidrogén-karbonát ionra és ammóniára. A hidrogén-karbonát egy része szén-dioxiddá alakulva a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből. A kilélegzett levegőben megemelkedik a szén-dioxid mennyisége az eredeti állapothoz képest, ezért a kilélegzett levegőt összegyűjtik egy alkalmas eszközzel, majd szén-dioxid tartalmát megmérik.

A HELIPROBE módszer leírása:

A HELIPROBE (Helicobacter teszt) vizsgálathoz olyan karbamid molekulát állítanak elő, amely kismennyiségű C14 izotópot tartalmaz. Helicobacter pylori fertőzés esetén a karbamidból szén-dioxid keletkezik, amelyet egy légzési kártyán gyűjtenek össze a kilélegzett levegőből. Amennyiben a fertőzés nem áll fenn, a karbamid a vizelettel távozik, és a többlet szén-dioxid a kilélegzett levegőben és a légzési kártyán nem jelenik meg. A légzési kártyát egy erre a célra kifejlesztett HELIPROBE mérőkészülékbe helyezve állapítható meg, hogy megemelkedett-e a szén-dioxid mennyisége a kilélegzett levegőben, vagy sem.

Hogyan zajlik a vizsgálat:

A Helicobacter vizsgálat során szájon át kerül a szervezetbe a C14 karbamid (bővebben a C14 karbamidról ld. később), a bevétel után 10 percet várni kell. Ezután a páciensnek a légzési kártyába kell fújni a kilélegzett levegőt 1-4 percen át. A légzési kártyán található egy színkódolt indikátor pötty, amely jelzi, hogy mikor lehet abbahagyni a fújást. Amikor elegendő kilálegzett levegő összegyűlt a kártyán, az indikátor színe sárgából pirosba megy át. Ezután a kártyát át kell adni az orvosnak kiértékelésre, a páciens számára a vizsgálat befejeződött. Az orvos további műveleteket már nem végez a kártyával, hanem azonnal behelyezi a mérőkészülékbe, amely automatikusan kijelzi a mérési eredményt. A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.

Előkészítés:

A Helicobacter teszt elvégzése előtti 1 hónapban nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmut tartalmú gyógyszerek szedése. A vizsgálat előtti 1 hétben nem ajánlott savlekötő anyagok szedése. A Helicobacter vizsgálat előtti 4 órában nem szabad étkezni. Vizet lehet inni, de a cukor és/vagy kalória tartalmú italok, mint a gyümölcslé, limonádé kerülendők.

A Helicobacter teszt során a szervezetbe kerülő C14 szén-izotóp a természetben előforduló radioaktív izotóp, amely megtalálható a levegőben és az emberi szervezetben is. A vizsgálat során a pácienst csak akkora sugárterhelés éri, amely egyenértékű a természetesen jelenlévő környezeti háttérsugárzásból 24 óra alatt szerzett sugárterheléssel. Ez nagyságrendekkel kisebb, mint például egy fogröntgenezés során szerzett sugárterhelés és mérhető kockázatot nem jelent a páciens számára.

Kockázatok:

  • A Helicobacter teszt elvégzése terhes nők esetében nem javasolt. A szoptatás időszakában csak úgy végezhető el, ha a szoptatást a vizsgálatot követő két napban felfüggesztik.
  • Nem ajánlott olyan pácienseknek sem, akiknél a gyomor egy részét vagy teljes egészét eltávolították. A Helicobacter vizsgálat nem ajánlott továbbá 18 éven aluliaknak, de az orvos a kockázatok és előnyök mérlegelésével hozza meg döntését.

A Helicobacter teszt elvégzése semmilyen fájdalommal nem jár.

12000 Ft

ABPM

24 órás vérnyomásmérés

12000 Ft

Helicobacter kilégzési teszt (UBT) vizsgálat

12000 Ft

HOLTER EKG vizsgálat

24 órás EKG vizsgálat

Kapcsolat


A várakozás elkerülése érdekében foglaljanak előzetesen időpontot!

Telefon

+36 (30) 850-6149

E-mail

kapcsolat@medical-aqua.hu

Rendelő címe

4700 Mátészalka, Eötvös utca 21.